Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Blog

Edukacija za kućnu parenteralnu ishranu (HPN) u ESPEN trening centru

   

 

Od 17 – 21.07.2023. godine dr Natalija Vuković (UKC Niš)  i  ass. dr sci med Danijela Jovanović (UKC Kragujevac) bile su na edukaciji  na Odeljenju za kliničku ishranu pri Institutu za onkologiji u Ljubljani. Ovo odeljenje predstavlja ESPEN-ov trening centar i predvodi ga prof. dr Nada Rotovnik Kozjek.

Doktorke Natalija i Danijela učestvovale su u svim dnevnim aktivnostima u lečenju sindroma kratkog creva na samom Odeljenju za kliničku ishranu, kao i u radu bolničkog nutritivnog tima.  To podrazumeva konsultacije na drugim odeljenjima kao i rad sa pacijentima koji nisu hospitalizovani, ali parenteralnu ishranu primaju kod kuće (HPN).

Naša primarna ideja za ovakvom vrstom edukacije jeste da dobijemo uvid na koji način bi se mogao implementirati i  utemeljiti  sistem kućne parenteralne ishrane u Srbiji. Dobili smo više od toga, zapravo, dobili smo uvid kako funkcioniše bolnički multidisciplinarni nutritivni tim. Kako bivaju prepoznati, pre svega u hospitalnim uslovima, pacijenti kojima je medicinska nutritivna terapija neophodna, bilo privremeno ili trajno. Takođe, dobili smo uvid u to na koji način se edukuju pacijenti za primenu parenteralne ishrane kod kuće.

Naše dalje angažovanje i borba biće prezentovanje Ministarstvu zdravlja R. Srbije koliki značaj ima implementacija ovakvog sistema za populaciju pacijenata sa sindromom kratkog creva u našoj zemlji. Takođe, suštinska je i implementacija edukativnih aktivnosti, tj. kako formalnih  programa za Kliničku nutriciju na Medicinskom fakultetu, tako  i sprovođenje edukacija za dijetetičare, lekare i medicinsko osoblje.

Boravkom u Institutu za onkologiji u Ljubljani jasno je pokazano da ozbiljnim, profesionalnim pristupom uz upornost moguće je sprovesti adekvatno funkcionisanje i sprovođenje kućne parenteralne ishrane u R. Srbiji.

No Comments
Post a Comment
Name
E-mail
Website

five + eleven =